10 Mart 2008 Pazartesi

Yemeksepetinde, at yemeğini sepete...

Günlük hayatımızda yapmaktan asla vazgeçemeyeceğimiz, çoğumuz için ihtiyaç olmasının yanında en büyük zevklerimizden biri değil midir yemek yemek? Evde, işte, sokakta ya da şık bir restaurantta; ailenizle, arkadaşlarınızla ya da tek başınıza... Aslında önemli olan sanırım ne nerde olduğunuz, ne de kimle olduğunuz; önemli olan canınızın ne yemek istediği ve istediğiniz anda ona ulaşmanız.


Nevzat Aydın da böyle düşünmüş olacak ki, istediğiniz anda önünüze birçok alternatifin sunulduğu bir e-ticaret şirketi kurmaya karar vermiş. İş prensibini tanımlarken çok sevdiği bir Çin atasözünü kullanıyor Nevzat Aydın " İki tip şirket vardır. Kullanıcılarına daha fazla para harcatmaya çalışanlar ve daha az para harcatmaya çalışanlar. Biz ikincisi olacağız." Aslında yaptıkları sadece az para harcatmakla kalmıyor aynı zamanda zamandan da tasarruf etme imkanını bizlere sunuyorlar.


Peki, kimdir Nevzat Aydın? Nevzt Aydın, Boğaziçi Endüstri Mühendisliği' ni bitirdikten sonra, Amerika' ya MBA yapmaya gitmiş. Çoğu kişinin farklı olarak onun önceliğinde okulun adı değil, gittiği bölge varmış. Silikon Vadisi' ne olan tutkusu sebebiyle orada bir okulda MBA yapmaya başlamış. Orada okuduğu süre içerisinde yemeksepeti fikri ortaya çıkınca, kendisi için en doğru olan zamanın o an olduğuna karar vermiş ve okulunu yarı bırakmayı göze alarak Türkiye' ye dönmüş.

2000 yılının ortalarında başlayan bu süreçte, ilk 6 ay restaurantlarla ilgili araştırmalar yapmakla geçmiş. 2001 yılının Ocak ayında yemeksepeti.com olarak hizmet verilmeye başlandığında sitede bulunan toplam restaurant sayısı 25' miş. Şimdilerde 2500 restauranta ulaşılan sitede, bu rakama ulaşılırken 880 tane restaurant da sistemden çıkarılmış. Bunun açıklamasını ise " konseptin içindeki restaurant hata yaparsa, restaurant yerine siteye hata bulunuyor. Bu nedenle kullanıcıya istenildiği gibi hizmet vermeyen, hatalarını istenildiği gibi düzeltmeyen restaurant sistemden çıkarılır" şeklinde yapıyor Nevzat Aydın.

Yemeksepeti, Nevzat Aydın, Melih Ödemiş ve Cem Nufisi tarafından kurulmuş ve bu şirket için sıfırdan dip noktasına kadar 180 bin $ harcanmış. Şu anda 7 ayrı ilde hizmet veren site çok yakında İzmit, Adana ve Kıbrıs' ta da kullanılmaya başlanacak. Şirketin 56 çalışanının 24' ü sipariş takibi yapıyor. Verilen tüm siparişler incelenerek, şikayet olması durumunda da her biri tek tek dikkate alınıyor. 3.500.000 üye sayısına sahip sitede, geçen yıl 20.000 kişi yemek yerken, bugün bu sayı 30.000' e ulaşmış durumda. Yemeksepeti, ticari anlamda ilk rakibiyle 2004 yılında tanışmış, tabi ona rakip denebilirse. % 99' un üzerinde pazar payına sahip olan şirkete ulaşmak elbette kolay olmadığı için, bu yeni rakipten hiç etkilenmemiş Yemeksepeti. Aslında Nevzat Aydın' a göre en büyük rakipleri telefon. İnsanların telefonla siperiş verme alışkanlıkları çok eskiye dayanıyor çünkü. Bunu yenmek içinde yeni yeni sistemler de geliştirmeye devam ediyorlar. İnternetten sonra Digitürk ve sms' le de Yemeksepeti' ne erişme imkanınız bulunuyor.
Yemeksepeti' nde en çok önem verilen konu müşteri memnuniyeti, bunun için sitede her an ulaşabileceğiniz bir telefon numarası ve online canlı yardım bulunuyor. Kullanıcının herhangi bir sorun yaşadığında kendilerini aramalarını istiyorlar. Çünkü problemlerinize en kısa zamanda, en doğru şekilde çözüm bulmaya yönelik bir sistemleri var. Sitede bulunan puanlama sistemi ile daha önceden restaurantı kullanmış olan son 25 kullanıcının restaurant hakkındaki oylarının ortalamasına bakarak, bilmediğiniz bir restaurantı da çekinmeden deneyebilirsiniz. Ayrıca belli promosyonlarından yararlanarak( DVD, indirim ya da günübirlik Uludağa tur gibi...) zamanınızı çok daha eğlenceli kılabilirsiniz.





Hiç yorum yok: