10 Nisan 2008 Perşembe

sahibinden.com logoGeçtiğimiz hafta dersimize misafir olan Sahibinden.com genel müdürü Müge Seymen ve kurucu ortaklardan Mert Aksoy' dan şirketin kuruluş hikayesini ve kuruluşundan bugüne geçirdiği süreçleri dinleme fırsatına eriştitik. Şirket, Amerika’ da eğitimini tamamlayıp geri dönen Taner Aksoy ve arkadaşlarının, evde sohbetleri sırasında ortaya çıkmış bir proje. Tabi ortaya çıkmış derken, anında hadi sahibinden.com diye bir e- ticaret sitesi kuralım diye gelişmemiş olaylar. Özellikle isim bulma konusunda yoğun beyin fırtınaları yaşanmış, en sonunda Taner Aksoy’ un aklına gazetelerde en sık geçen kelimeyi kullanmak gelmiş, “sahibinden”. 10 bin dolar ödenip sahibinden.com ismi satın alındıktan sonra sitenin dünyadaki örnekleri incelenmiş, sistem yazılımları tamamlanmış ve 2000 yılında Aksoy Grup tarafından şirket kurulmuş. İşin bundan sonraki kısmında sitede yayınlanılacak ilan arayışına başlanmış. Bunun içinde yerel ve ulusal tüm gazetelerdeki ilanların sahipleri aranarak, izin alınmış siteye ilanlarının konması için.

1 milyon dolarlık yatırım yapılarak başlanan projede amaçlanan; alıcı ve satıcının bir arada bulunduğu, online ilan verilebilen bir platform oluşturmak. Bu anlamda ilk olarak 6 kategori ve 2700 ilan ile hizmete başlayan sitede, bugün ise toplam 30 kategori bulunmakta. Siteye her gün 3500 ilan girişi yapılmakta.Toplam ilan sayısı ise 590.000' e ulaşmış. İlanların en büyük bölümünü ise emalk ve otomobil ilanları oluşturmakta. Yurtdışına açılmak Sahibinden.com’ un gelecek hedefleri arasında bulunuyor. Bunun için de ilk olarak Türkiye Cumhuriyetlerine yönelinilecek.


Sahibinden.com kurulurken birçok internet şirketinin kullandığı Oracle altyapısını kullanmış, sitenin 10 adet server’ ı ve geniş makina parkı bulunmakta, bu sebeple kategorilerdeki gelişmeler esnasında bir sıkıntı yaşanmamakta çünkü gerekli altyapı zamanında gerçekleştirilmiş.

Site oldukça geniş ürün yelpazesine sahip, burada hem ikinci el hem de hiç kullanılmamış ürünler bulma olasılığına sahipsiniz. En büyük rakibi olan Gittigidiyor’ dan farklı olarak ise ürünlerin sabit fiyatlara sahip olması gözlemleniyor. Ancak sitede açık artırma içeren bir bölüm daha bulunmakta. Rakiplerinden söz etmişken Nevaria, Hemenalhemensat’ da pazarda ismi geçen şirketler arasında. Alexa raporlarına göre şirketlerin son 1 yıl içerisindeki günlük ulaşılma grafiğine bakacak olursak, bu anlamda Gittigidiyor’ un ilk sırada olduğu görülmektedir. Diğer rakipleri ise Sahibinden.com çok gersinide kalmışlardır.


Sahibinden.com’ a girenlerin ortalama 20- 25 dak. arası sitede kaldığını ve bu sürenin oldukça iyi bir süre olduğunu belirtiyor. Ayrıca mevcut ilanların yaklaşık %40 ‘nın satıldığını ve kiralandığını da ekliyor. Sitede bulunan ilanlar 8 hafta boyunca yayınlanıyor, bundan sonraki süreçte ise, ilan sahibine ulaşılarak ilanın yanında kalıp kalmaması konusunda kendilerine danışılıyor.


Toplam 50 kişilik çalışanı bulunan şirkette; çalışanların 15 tanesi call centerda, diğerleri ise yazılım, satış, pazarlama ve muhasebe depatmanında çalışmakta. 20001 yılında ilk reklam denemesini yapan şirket, bundan sonra ise 2006 yılında 1 ay boyunca tv ve bilboardlar aracılığıyla bir reklam kampanyası sürdürmüş. 2007 Haziran' dan beri ise Google Adwords, tv ve gazete gibi kanalları kullanarak reklam kampanyalarına devam etmekte.


Peki, Sahibinden.com’ un gelir modeli nedir?

Sahibinden.com’ da ilan vermek ya da görüntülemek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Ancak eğer satıcıysanız ve ürününüzün öne çıkmasını sağlayacak bir promosyon istiyorsanız işte bunun için belli bir miktar parayı gözden çıkarmalısınız. Fotoğraflı ilan, vitrin özelliği, internetten 360 derece evin gezilebilmesini gibi hizmetler promosyonlara giriyor. Gelirin bir bölümünü siteye verilen reklamlar oluştururken, ürünlerinizi sergileyeceğiniz kendinize ait bir sanal mağazanız olmasını istemeniz durumunda da, belli bir ücrete tabi tutuluyorsunuz. Mağaza ücretli için belirlenen çeşitli seçenekler aşağıdaki gösteriliyor.











Normal mağaza ve süper mağazanın avantajları arasındaki tek fark ise promosyonlarda aldığınız indirimden kaynaklanıyor. Normal mağaza sahipleri % 5 oranında alırken, süper mağaza sahipleri % 10 oranında indirim alıyor.

Bunun dışında satılan her ürün başına eğer mağaza sahibi iseniz % 6, herhangi bir üye iseniz % 7 komisyonu sahibinden.com’ a ödüyorsunuz.

Sahibinden.com’ da sistem;

Bir ürünü beğendiniz ve almaya karar verdiniz. Bundan sonra sistem şöyle işliyor.
1. Alıcı kredi kartı ile ödeme yapıyor. Para sahibinden.com’ a ulaşıyor.
2. Sahibinden.com parayı teslim aldığını satıcıya bildiriyor, satıcı ürünü kargoya( en az 3 iş günü içinde) veriyor.
3. Kargo fiş ve referans numarası, satıcı tarafından GET’ e (güvenli e-ticaret) giriliyor.
4. Alıcı, ürünü alınca ürünü onaylıyor.
5. Para, komisyon alındıktan sonra satıcıya ulaştırılıyor.

dip not: GET hizmeti sayesinde Sahibinden.com, alıcı-satıcı arasındaki para transferi ve ürün teslimatının sorunsuz gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Alım- satım işlemlerinin gerçekleştiği tüm e-ticaret sitelerinde olduğu gibi, Sahibinden.com' unda güvenilirliği kullanıcı gözünde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Siteyi incelerken özellikle bu konuda ne gibi önlemler alındığını incelemeye çalıştım. Bu anlamda sitede GET hizmetinin yanı sıra, alışverişte güvenliğin artırılması amacıyla geliştirilmiş 3D secure sistemi kullanılmaktadır. Peki güvenilirlik sadece güvenlikle mi ilgilidir? Yani kredi kartı bilgilerinizin ya da diğer kişisel bilgilerinizin gizli tutulması ile bir sitenin güvenilirliği mükemmeldir diyebilir miyiz? Elbette aldığınız ürünün elinize ulaşması, izlediğiniz ilanın gerçekten var olması ya da sizle irtibata geçen alıcının gerçekten olması çok önemlidir. Bunun için Sahibinden.com' da "kara liste" diye bir uygulama bulunmakta. Kara listeye, Sahibinden.com kurallarına uymayan, uyarıldığı halde aynı davranışları sergileyen kişiler eklenmekte ve siteye erişimleri süresiz engellenmektedir. Hatalı ya da şüphe duyulan ilanlar, pasif hale getirilerek ilan sahibine e-mail ile haber veriliyor, böylece bi anlamda alıcılar korunuyor. Ayrıca sitede bir takım yasaklı ürünlerde mevcut. Örenğin; alkol, sigara, bağımlılık yaratan maddeler, taklit tasarım ürünleri, ilaç testlerini geçmeye yönelik yardımlar, sahte belgeler, mucize tedaviler, silahlar ve organlar gibi daha birçok ürün. Sonuç olarak, Sahibinden.com ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilinir siteler arasında bulunmayı fazlasıyla hakediyor.

Hiç yorum yok: